2 víkendové obědy pro celou rodinu

Konečně víkend, čas k odpočinku i příležitost ke společným aktivitám s rodinou. Což takhle místo oběda v restauraci uvařit něco domácího a ze základních surovin? Menu z ebooku Jíme zdravě a hravě s celou rodinou zvládne totiž každý!

Správně sestavený oběd vám dodá potřebnou energii. Po nutričně nevyváženém obědě vám bude chybět energie a její nedostatek se velmi brzy objeví jako chuť na sladké. Dbejte na to, aby oběd obsahoval jednak kvalitní tuky, bílkoviny (luštěniny, maso, ryby, vejce) i dostatek komplexních sacharidů. Důležitou součástí porce je i zelenina.

Nevynechávejte přílohy, a to ani během hubnutí. Složené sacharidy v podobě kvalitních příloh jako jsou například pohanka, jáhly, rýže natural či batáty jsou důležitým zdrojem energie do druhé poloviny dne.

Ráda bych vám z uvedeného ebooku představila dva recepty. Ten první je trochu netradiční, ale o to víc si pochutnáte. Hlavní ingrediencí je Hlíva ústřičná. Její účinnou látkou jsou glukany, které působí příznivě u nemocných s kardiovaskulárními chorobami, astmatem, artritidou, osteoporózou a při vleklých zánětech. Pomáhají při únavě, fyzickém i duševním vyčerpání, zpomalují stárnutí a silně podporují imunitu. Významné je rovněž jejich protirakovinné působení.

Recept na guláš z hlívy ústřičné

Pro 4 osoby potřebujete:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 600 g hlívy ústřičné
  • 1 cibuli na drobno
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 2 lžičky sladké papriky
  • mořskou sůl
  • pepř
  • 500 g rajského protlaku
  • 1 nakrájený stroužek česneku
  • 800 ml vody
  • 1 lžičku rozmarýnu

Postup:

  • V hrnci osmažte cibuli a přidejte hlívu.
  • Chvíli restujte, pak přisypte kmín, papriku, přidejte protlak, česnek, osolte, opepřete a promíchejte.
  • Přidejte vodu a rozmarýn.
  • Duste pod pokličkou 15–20 minut doměkka.

Druhý recept je pro milovníky masa. Je to recept mojí babičky, na kterou s láskou vzpomínám vždycky když ho připravuji.

TIP: Jak nabízet dětem ryby, brokolici a jiné potraviny, které odmítají se slovy „fuj to nejím“?

Recept na divokého králíka na paprice

Pro 4 osoby potřebujete:

  • 1 vykuchaného králíka
  • několik cibulí
  • 4 zrnka pepře
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 smetanu 12%
  • pohankovou mouku na zahuštění
  • mořskou sůl

Postup:

  • Na pánvi osmažte cibuli.
  • Dejte ji do pekáče a na ni položte králíka.
  • Posolte ho, posypte paprikou a přidejte pepř.
  • Zvětší části zalijte vodou.
  • Pečte na 160 °C 2,5 hodiny. Hotové maso se musí od kostí odlupovat.
  • Vyjměte králíka a pepř z pekáče.
  • Cibuli s vývarem rozmixujte.
  • Přidejte smetanu a zahusťte moukou dle potřeby.
  • Podávejte s rýží natural.

Proč tolik rodičů nevidí souvislost mezi stravou a zdravím?

Proč se vlastně snažit stravovat zdravěji?

Každý intuitivně tuší benefity, které přináší zdravá strava a zdravý životní styl celkově. Obecně platné přínosy by mohly být například tyto:

  • chceme si zajistit optimální váhu
  • chceme se zbavit léků na vysoký tlak, cholesterol či cukrovku
  • chceme zlepšit kvalitu našich vlasů, nehtů, pleti a chrupu
  • chceme mít dostatek energie pro naše koníčky
  • chceme se dožít stáří ve zdraví
  • chceme se cítit dobře a držet krok s našimi dětmi a vnoučaty.

Mnoho matek může mít ze změny jídelníčku obavy. Ochutná manžel nové recepty? Budeme mít na zdravější suroviny dostatek financí? Nebudou se děti cítit vyčleněné z kolektivu, když budou svačit místo rohlíku se salámem vlašské ořechy/olivy/tahini či dýňová semínka?

Odpovědi na tyto a další otázky najdete v ebooku:

  • o cestě ke zdravé stravě
  • o výběru vhodných potravin
  • o přínosech bio surovin
  • o zdravých sladkostech
  • o tom, jak komunikovat o výhodách racionálního stravování s rodinou.