Podle průzkumů pravidelně nesnídá až 40 % dětí. Což takhle tenhle neblahý trend zvrátit a děti ráno překvapit sladkými mrkvovými kuličkami? Garantuji vám, že je minimálně ochutnají.
1. Recept – Mrkvové kuličky
Ingredience pro 4 osoby:
- 6 větších mrkví
- 2 hrnky vyloupaných vlašských ořechů
- 200 g fíkové pasty (může být i datlová)
- 2 zarovnané lžičky perníkového koření
- 4 lžíce panenského kokosového oleje
- volitelně – 2 lžičky kokosového cukru
- 1 hrnek strouhaného kokosu na obalení kuliček
Postup:
- Nachystejte si větší mísu.
- Nastrouhejte do ní na jemno mrkve.
- Rozmixujte vlašské ořechy.
- Přidejte ořechy do mísy.
- Mrkve a ořechy promíchejte s kokosovým olejem.
- Dále přisypte cukr a koření.
- Přidejte fíkovou pastu.
- Směs ručně prohněťte, ať se ingredience co nejlépe promíchají.
- Tvořte kuličky a obalte je v kokosu.
- Přes noc kuličky uchovávejte v chladničce.
Rádi byste dětem připravili sladký oběd, ale nechcete je krmit krupičnou kaší plnou cukru a nekvalitního kakaa? Zkuste pro změnu polentový koláč.
TIP: Nezvládáte určité situace s dítětem a chcete poradit? Podívejte se, jak komunikovat s dětmi
2. Recept – Polentový koláč
Ingredience pro 4 osoby:
Sypké:
- 200 g polenty
- 100 g pohankové mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička jedlé sody
Tekuté:
- 150 ml rostlinného mléka
- 4 lžíce oleje
- lžička citronové kůry nebo šťávy
- sirup ze švestkového kompotu (nebo jiného ovoce)
Ostatní:
- 300 – 400 g švestkového kompotu (nebo jiného ovoce) na pokladení
Postup:
- V míse smíchejte všechny sypké ingredience.
- Smíchejte tekuté ingredience.
- Promíchejte sypké a tekuté směsi.
- Vzniklou směs vlijte na plech a poklaďte ovocem.
- Pečte při teplotě 160 °C asi 35 minut.
Pokud nemáte rádi polentu nebo pohankovou mouku, můžete vyzkoušet koláč z celozrnné žitné mouky:
TIP KE ČTENÍ: Proč byste si měli hlídat množství zkonzumované pšenice?
3. Recept – Ovocný koláč z žitné mouky
Ingredience pro 4 osoby:
Těsto:
- 700 g celozrnné žitné mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 60 g kokosového cukru
- špetka soli
- 200 ml bio řepkového oleje
- 1 lžíce mletého lněného semínka
- asi 500 ml vody
Náplň:
- 300 – 400 g ovoce (například rybíz)
Drobenka:
- 90 g celozrnné žitné mouky
- 20 g kokosového cukru
- 3 lžíce bio řepkového oleje
Postup:
- V míse smíchejte všechny ingredience na výrobu těsta, přikryté nechte asi hodinu kynout.
- Těsto rozetřete na plech.
- Poklaďte ovocem.
- Posypte drobenkou.
- Pečte při teplotě 180 °C asi 50 minut.
Přínosy některých ingrediencí pro vaše zdraví
Díky výrobnímu procesu se kokosový cukr blíží přírodnímu sladidlu a obsahuje oproti bílému cukru více minerálů, především zinku, železa a antioxidantů. Další pozitivum je, že obsahuje inulín. Ten funguje v tlustém střevě jako zdroj živin pro některé přátelské bakterie. Přesto však berte kokosový cukr jako sladidlo se všemi jeho metabolickými důsledky na vaše zdraví a pokrmy přislazujte co nejméně.
Vlašské ořechy jsou velmi výživné. Obsahují až 65 % tuků a to převážně mastné nenasycené kyseliny omega 3, vlákninu a 18% bílkovin (proteinů). Dále vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, provitamin A (betakaroten), malé množství vitamínu C a E. Taktéž minerály a stopové prvky jako jsou například železo, vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, draslík, měď a mangan.
Začněte vařit zdravěji již dnes – Ebook: Jíme zdravě a hravě s celou rodinou
Lněná semínka jsou velmi ceněna pro svůj vysoký obsah vlákniny, proteinů a také tuků, kterých v sobě skrývají až 40 %. Pozitivem je jejich obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Z vitamínů je v nich zastoupen zejména B1, B3, B6 a vitamín E. Obsahují též minerální látky a důležité stopové prvky, například vápník, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík a selen.
Antioxidanty v semínkách obsažené jsou zodpovědné za likvidaci volných kyslíkových radikálů v našem organismu, čímž zpomalují stárnutí buněk, a přispívají k prevenci mnoha chorob. Důležitým podporovatelem našeho zdraví jsou i tzv. lignany, které pozitivně ovlivňují hormonální rovnováhu v organismu, a pomáhají v boji s bakteriemi, viry a plísněmi.
Napsat komentář