3 Tipy na zdravé letní moučníky

Podle průzkumů pravidelně nesnídá až 40 % dětí. Což takhle tenhle neblahý trend zvrátit a děti ráno překvapit sladkými mrkvovými kuličkami? Garantuji vám, že je minimálně ochutnají.

1. Recept – Mrkvové kuličky

Ingredience pro 4 osoby:

  • 6 větších mrkví
  • 2 hrnky vyloupaných vlašských ořechů
  • 200 g fíkové pasty (může být i datlová)
  • 2 zarovnané lžičky perníkového koření
  • 4 lžíce panenského kokosového oleje
  • volitelně – 2 lžičky kokosového cukru
  • 1 hrnek strouhaného kokosu na obalení kuliček

Postup:

  1. Nachystejte si větší mísu.
  2. Nastrouhejte do ní na jemno mrkve.
  3. Rozmixujte vlašské ořechy.
  4. Přidejte ořechy do mísy.
  5. Mrkve a ořechy promíchejte s kokosovým olejem.
  6. Dále přisypte cukr a koření.
  7. Přidejte fíkovou pastu.
  8. Směs ručně prohněťte, ať se ingredience co nejlépe promíchají.
  9. Tvořte kuličky a obalte je v kokosu.
  10. Přes noc kuličky uchovávejte v chladničce.

Rádi byste dětem připravili sladký oběd, ale nechcete je krmit krupičnou kaší plnou cukru a nekvalitního kakaa? Zkuste pro změnu polentový koláč.

TIP: Nezvládáte určité situace s dítětem a chcete poradit? Podívejte se, jak komunikovat s dětmi

2. Recept – Polentový koláč

Ingredience pro 4 osoby:

Sypké:

  • 200 g polenty
  • 100 g pohankové mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička jedlé sody

Tekuté:

  • 150 ml rostlinného mléka
  • 4 lžíce oleje
  • lžička citronové kůry nebo šťávy
  • sirup ze švestkového kompotu (nebo jiného ovoce)

Ostatní:

  • 300 – 400 g švestkového kompotu (nebo jiného ovoce) na pokladení

Postup:

  1. V míse smíchejte všechny sypké ingredience.
  2. Smíchejte tekuté ingredience.
  3. Promíchejte sypké a tekuté směsi.
  4. Vzniklou směs vlijte na plech a poklaďte ovocem.
  5. Pečte při teplotě 160 °C  asi 35 minut.

Pokud nemáte rádi polentu nebo pohankovou mouku, můžete vyzkoušet koláč z celozrnné žitné mouky:

TIP KE ČTENÍ: Proč byste si měli hlídat množství zkonzumované pšenice?

3. Recept – Ovocný koláč z žitné mouky

Ingredience pro 4 osoby:

Těsto:

  • 700 g celozrnné žitné mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 60 g kokosového cukru
  • špetka soli
  • 200 ml bio řepkového oleje
  • 1 lžíce mletého lněného semínka
  • asi 500 ml vody

Náplň:

  • 300 – 400 g ovoce (například rybíz)

Drobenka:

  • 90 g celozrnné žitné mouky
  • 20 g kokosového cukru
  • 3 lžíce bio řepkového oleje

Postup:

  1. V míse smíchejte všechny ingredience na výrobu těsta, přikryté nechte asi hodinu kynout.
  2. Těsto rozetřete na plech.
  3. Poklaďte ovocem.
  4. Posypte drobenkou.
  5. Pečte při teplotě 180 °C asi 50 minut.

Přínosy některých ingrediencí pro vaše zdraví

Díky výrobnímu procesu se kokosový cukr blíží přírodnímu sladidlu a obsahuje oproti bílému cukru více minerálů, především zinku, železa a antioxidantů. Další pozitivum je, že obsahuje inulín. Ten funguje v tlustém střevě jako zdroj živin pro některé přátelské bakterie. Přesto však berte kokosový cukr jako sladidlo se všemi jeho metabolickými důsledky na vaše zdraví a pokrmy přislazujte co nejméně.

Vlašské ořechy jsou velmi výživné. Obsahují až 65 % tuků a to převážně mastné nenasycené kyseliny omega 3, vlákninu a 18% bílkovin (proteinů). Dále vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, provitamin A (betakaroten), malé množství vitamínu C a E. Taktéž minerály a stopové prvky jako jsou například železo, vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, draslík, měď a mangan.

Začněte vařit zdravěji již dnes – Ebook: Jíme zdravě a hravě s celou rodinou

Lněná semínka jsou velmi ceněna pro svůj vysoký obsah vlákniny, proteinů a také tuků, kterých v sobě skrývají až 40 %. Pozitivem je jejich obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Z vitamínů je v nich zastoupen zejména B1, B3, B6 a vitamín E. Obsahují též minerální látky a důležité stopové prvky, například vápník, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík a selen.

Antioxidanty v semínkách obsažené jsou zodpovědné za likvidaci volných kyslíkových radikálů v našem organismu, čímž zpomalují stárnutí buněk, a přispívají k prevenci mnoha chorob. Důležitým podporovatelem našeho zdraví jsou i tzv. lignany, které pozitivně ovlivňují hormonální rovnováhu v organismu, a pomáhají v boji s bakteriemi, viry a plísněmi.