Proč nám konzumace mléka více škodí než prospívá?

Jedním z argumentů podporující větší spotřebu mléka je jeho údajný vysoký obsah vápníku. Údajný, protože ve skutečnosti je spousta další potravin, které vápníku obsahují mnohem víc. Dokonce z rostlinných zdrojů je jeho vstřebatelnost pro tělo až o 20 % vyšší než z mléka.

Chcete naučit rodinu zdravému stravování? Pak nepřehlédněte náš kompletní návod

K čemu potřebujeme vápník?

Vápník je nejhojněji se vyskytujícím minerálem v lidském těle. Hraje zásadní roli při výstavbě nové kostní tkáně. Mimo jiné napomáhá také správné funkci srdce, svalů, nervové soustavy a přispívá ke srážení krve. Protože je vápník nezbytný pro zdravý vývin a růst kostí a zubů, je důležité, aby se vyskytoval v jídelníčku dětí, těhotných a kojících žen.

Proč byste si měli hlídat množství zkonzumované pšenice?

Důležitý přitom není pouze dostatek samotného vápníku, ale i vitamínů D a K2, které pomáhají při ukládání vápníku do kostí a zubů. Vitamín K2 navíc napomáhá odstraňovat vápník z měkkých tkáních a cév, kam nepatří. Uvádí se, že denní dávka vápníku by měla činit 800 – 1000 mg denně, u kojících žen ještě asi o 500 mg více.

V zelenině je vápník často vázán jako nerozpustný fytát. Lidská strava má být vyvážená a spolu s přísunem důležitého množství vápníku musí obsahovat i dostatek ostatních minerálních složek například hořčíku či fosforu.

Mléko osteoporózu neřeší, může ji naopak způsobovat

Mléko obsahuje mléčnou bílkovinu kasein. Když sníme normální bílkovinu, náš trávicí systém ji rozloží na jednotlivé aminokyseliny. Kravský kasein však tělo umí rozložit jen částečně. Proto se v žaludku vytvoří extrémně kyselé prostředí, aby se tyto zbylé bílkoviny co nejvíce rozložily.

Aby se zažívání opět dostalo do rovnováhy, musí tělo kyseliny neutralizovat a k tomu využije vápník z našich vlastních tělesných zásob. Konzumace mléčných bílkovin zdvojnásobuje vylučování vápníku močí. Pak tedy dochází k paradoxu, že zdravotní problémy spojené s nedostatkem vápníku jsou nejrozšířenější právě v zemích s nejvyšší spotřebou mléka na obyvatele.

Znáte, těchto 6 Tipů na zdravé svačiny do školy

Jaké problémy přináší pití mléka?

Mléko přispívá k rozvoji některých dalších onemocnění

Aby toho nebylo málo, dozvídáme se z knihy Tomáše Kašpara “Krutá hra o tvé zdraví” o dalších negativních vlivech mléčných bílkovin na zdraví člověka. Zjišťujeme, že alergie na kravský kasein není zdaleka jediný problém s mlékem spojeným.

Některé krávy mohou být infikované virem BLV (bovinný leukemický virus) a v oblastech s vysokým výskytem BLV se objevuje i nárůst lidské leukemie. Tím se mlékařská lobby nepochlubí. Studie z roku 1990 potvrzují souvislost mezi velkým množstvím zkonzumovaného mléka a častějším výskytem roztroušené sklerózy. Těmto nově diagnostikovaným pacientům se v krvi našly protilátky proti BLV.

Všechny živočišné bílkoviny (maso, bílek) zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Odstředěné mléko však dává nejhorší výsledky ze všech živočišných bílkovin.

Medicinský časopis Lancet uvedl již v roce 1999, že krmení kojenců kravským mlékem může způsobit nástup cukrovky 1. typu v jejich pozdějším životě. Díky peptidovému řetězci kravského kaseinu, shodném s řetězcem aminokyselin v beta buňkách slinivky břišní, může imunitní systém dítěte zaútočit na mléčnou bílkovinu a spolu s ní zničit i beta buňky, které vyrábí inzulín.

V dnešní době obrovského nárůstu problémů s plodností je k zamyšlení informace Prof. Dr. Waltera Veitha, že podle studií způsobuje kasein nezralost mužských spermií. Při konzumaci velkého množství mléčných výrobků dochází u žen k usazovaní galaktózy, která sníží jejich plodnost až o 82 %. Teď už víme, proč má každý čtvrtý pár v Evropě problémy s plodností.

Proč tolik rodičů nevidí souvislost mezi stravou a zdravím?

Jak tedy bezpečně doplnit vápník v těle?

Vápník je přítomen ve většině:

  • listové zeleniny
  • košťálové zeleniny (květák, kapusta, brokolice)
  • semen (zejména konopných a máku)
  • ořeších
  • ovesných vloček
  • minerálních vod (Vincentka)

Zajímají vás další souvislosti a nejnovější informace z oblasti zdravého stravování? Nevíte si rady, jaké připravit dětem do školy svačiny? Potřebovali byste zhubnout? Velkým pomocníkem vám bude ebook Jíme zdravě a hravě s celou rodinou, kde najdete odpovědi na všechny tyto otázky.