Konečně víkend, čas k odpočinku i příležitost ke společným aktivitám s rodinou. Což takhle místo oběda v restauraci uvařit něco domácího a ze základních surovin? Menu z ebooku Jíme zdravě a hravě s celou rodinou zvládne totiž každý!
Správně sestavený oběd vám dodá potřebnou energii. Po nutričně nevyváženém obědě vám bude chybět energie a její nedostatek se velmi brzy objeví jako chuť na sladké. Dbejte na to, aby oběd obsahoval jednak kvalitní tuky, bílkoviny (luštěniny, maso, ryby, vejce) i dostatek komplexních sacharidů. Důležitou součástí porce je i zelenina.
Nevynechávejte přílohy, a to ani během hubnutí. Složené sacharidy v podobě kvalitních příloh jako jsou například pohanka, jáhly, rýže natural či batáty jsou důležitým zdrojem energie do druhé poloviny dne.
Ráda bych vám z uvedeného ebooku představila dva recepty. Ten první je trochu netradiční, ale o to víc si pochutnáte. Hlavní ingrediencí je Hlíva ústřičná. Její účinnou látkou jsou glukany, které působí příznivě u nemocných s kardiovaskulárními chorobami, astmatem, artritidou, osteoporózou a při vleklých zánětech. Pomáhají při únavě, fyzickém i duševním vyčerpání, zpomalují stárnutí a silně podporují imunitu. Významné je rovněž jejich protirakovinné působení.
Recept na guláš z hlívy ústřičné
Pro 4 osoby potřebujete:
- 4 lžíce olivového oleje
- 600 g hlívy ústřičné
- 1 cibuli na drobno
- 1 lžičku mletého kmínu
- 2 lžičky sladké papriky
- mořskou sůl
- pepř
- 500 g rajského protlaku
- 1 nakrájený stroužek česneku
- 800 ml vody
- 1 lžičku rozmarýnu
Postup:
- V hrnci osmažte cibuli a přidejte hlívu.
- Chvíli restujte, pak přisypte kmín, papriku, přidejte protlak, česnek, osolte, opepřete a promíchejte.
- Přidejte vodu a rozmarýn.
- Duste pod pokličkou 15–20 minut doměkka.
Druhý recept je pro milovníky masa. Je to recept mojí babičky, na kterou s láskou vzpomínám vždycky když ho připravuji.
TIP: Jak nabízet dětem ryby, brokolici a jiné potraviny, které odmítají se slovy „fuj to nejím“?
Recept na divokého králíka na paprice
Pro 4 osoby potřebujete:
- 1 vykuchaného králíka
- několik cibulí
- 4 zrnka pepře
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 smetanu 12%
- pohankovou mouku na zahuštění
- mořskou sůl
Postup:
- Na pánvi osmažte cibuli.
- Dejte ji do pekáče a na ni položte králíka.
- Posolte ho, posypte paprikou a přidejte pepř.
- Zvětší části zalijte vodou.
- Pečte na 160 °C 2,5 hodiny. Hotové maso se musí od kostí odlupovat.
- Vyjměte králíka a pepř z pekáče.
- Cibuli s vývarem rozmixujte.
- Přidejte smetanu a zahusťte moukou dle potřeby.
- Podávejte s rýží natural.
Proč se vlastně snažit stravovat zdravěji?
Každý intuitivně tuší benefity, které přináší zdravá strava a zdravý životní styl celkově. Obecně platné přínosy by mohly být například tyto:
- chceme si zajistit optimální váhu
- chceme se zbavit léků na vysoký tlak, cholesterol či cukrovku
- chceme zlepšit kvalitu našich vlasů, nehtů, pleti a chrupu
- chceme mít dostatek energie pro naše koníčky
- chceme se dožít stáří ve zdraví
- chceme se cítit dobře a držet krok s našimi dětmi a vnoučaty.
Mnoho matek může mít ze změny jídelníčku obavy. Ochutná manžel nové recepty? Budeme mít na zdravější suroviny dostatek financí? Nebudou se děti cítit vyčleněné z kolektivu, když budou svačit místo rohlíku se salámem vlašské ořechy/olivy/tahini či dýňová semínka?
Odpovědi na tyto a další otázky najdete v ebooku:
- o cestě ke zdravé stravě
- o výběru vhodných potravin
- o přínosech bio surovin
- o zdravých sladkostech
- o tom, jak komunikovat o výhodách racionálního stravování s rodinou.
Napsat komentář