6 Tipů na zdravé svačiny do školy

Se začátkem školního roku si rodiče kladou otázku, co dítěti nachystat na svačinu do školy. Přejí si, aby svačina byla chutná a nezůstala tak v aktovce až do odpoledne. Také aby byla výživná, zasytila a pěkně vypadala.

Svačina je pro dítě školou povinné nezbytnou součástí jeho denního režimu. Některé děti nesnídají, o to je svačina důležitější. Dopolední svačina by měla tvořit 10 až 15 % denního příjmu energie. Svačina doplní energii, její správné složení podpoří pozornost, dítě se lépe soustředí a má lepší studijní výsledky.

Zjistěte, jak na správné rodinné stravování

Co tvoří základ školní svačiny?

Základem správné školní svačiny může být například pečivo, mléčný produkt, ořechy nebo semena a to vždy doplněné zeleninou či ovocem. Pečivem nemám na mysli rohlíky, koblihy ani Brumíky. Jaké je jejich složení a proč neprospívají zdraví si můžete přečíst v ebooku Jíme zdravě a hravě s celou rodinou.

Vybírejte takový chléb, který je tvořený zcela nebo z větší části ze žitné mouky. Existuje i ve variantě křupavých knäckebrotů. My si žitný chléb pečeme doma sami. Můžete jej podávat s různými druhy pomazánek, s máslem a sýrem, domácími povidly či například se 100 % ořechovým máslem. K pečivu přidejte kousek ovoce nebo nakrájenou zeleninu.

Víte, proč hlídat množství zkonzumované pšenice?

Mléčným produktem mám na mysli bílý jogurt nebo tvaroh dochucený BIO ovocem nebo lžičkou kvalitního medu. Do jogurtu můžete taktéž přidat hrozinky, datle, brusinky či opražené ovesné vločky.

Důležité je také nezapomínat na pitný režim. Dítě by mělo denně vypít 1,5 až 2 litry tekutin, zdůrazňuje pediatr Zlatko Marinov. Sázkou na jistotu je voda, neslazený čaj nebo šťáva z nepřislazovaného sirupu Severofrukt.

Recept na náš domácí žitný chléb

Ingredience:

  • 500 g celozrnné žitné mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 hrnky vody
  • 1 lžíce lněného drceného semínka

Postup:

  1. Smíchejte suché ingredience.
  2. Přimíchejte vodu až vznikne husté těsto bez suchých částí.
  3. Nechte asi 1 hodinu kynout.
  4. Poté přemístěte do formy na chleba, vymazané olejem a vysypané moukou.
  5. Pečte na dně trouby, prvních 10 minut při teplotě 250 °C .
  6. Poté snižte teplotu na 200 °C a pečte dalších 60 minut.

Proč nám konzumace mléka více škodí než prospívá?

Další tipy na svačinové kombinace

  • Domácí jablečný kompot
  • Olivy, sýr (min 40 % tuku v sušině)
  • Směs nesířeného ovoce, dýňových a slunečnicových semínek a kousky vysokoprocentní čokolády (alespoň 70 %)
  • Pudink z mléka z mlékomatu a bobulovitého ovoce
  • Ovesná kaše s nesířenými rozinkami a skořicí
  • Knäckebrot s rybí pomazánkou, ovoce

Recept na domácí jablečný kompot

Pro 4 osoby potřebujete:

  • 10 jablek
  • ½ hvězdičky badyánu
  • 1 vrchovatou lžičku skořice
  • 4 hřebíčky
  • ½ lžičky kardamomu

Postup:

  1. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky.
  2. Do ½ jejich výšky zalijte vodou, přidejte koření, uveďte k varu a povařte cca 10-15 minut.
  3. Odstraňte koření a podávejte teplé či studené.

Jak nabízet dětem ryby, brokolici a jiné potraviny, které odmítají se slovy „fuj“?

Co dítěti ke svačině rozhodně nedávat?

Dítěti ke svačině nenabízejte:

  • uzenářské výrobky obsahující glutamát, dusičnany a dusitany
  • průmyslově připravované pečivo z pšeničné mouky (např. buchty, koláče, plněné croissanty)
  • fastfoodové druhy pokrmů (např. párek v rohlíku, hamburger, pizza)
  • sladkosti
  • slazené nápoje, energetické nápoje a neředěné džusy

Doporučuji připravovat svačinu společně s dítětem. Poznáte tak jeho potřeby ohledně množství a preferované suroviny. Občas dítě překvapte kostičkou vysokoprocentní čokolády navíc či zajímavým tvarem či barevnou kombinací svačiny. Chybu neuděláte ani s RAW ovocnou tyčinkou Bombus. Neobsahují lepek, přidaný cukr ani konzervanty.